Metodeboka - Innholdsfortegnelse
Haukeland Sykehus
Universitetet i Bergen
Søk med stikkord i metodeboka
Avdelingens leger
Nyttige linker
Diagnosekoder
Nasjonalt register for leddproteser
Eg ve te Bergen...
Disclaimer
English

INNTÅING

Lars B. Engesæter
juni 2000 


 

Inntåing, inntilbens og "toeing-in" er synonyme begreper. Inntåing er vanlig hos barn. De vanligste årsakene er:

Tabell 1: Anteversjonen avtar med veksten i gjennomsnitt med ca. 1 ½ grad per år.

1. Øket anteversjon av collum femoris. En øket foroverdreining av lårhalsen medfører at hele underekstremiteten må roteres innover for at caput skal sentreres i acetabulum, dvs. at patella tenderer til å vende mot hverandre når barnet går. Hos voksen er anteversjonen av collum 10 – 12 grader, mens hos barn < 5 år er anteversjonen normalt > 25 grader. Anteversjonen avtar med veksten i gjennomsnitt med ca. 1 ½ grad per år. Se tabell 1.

 

2. Manglende utadrotasjon av leggen. Intermallolær aksens vinkel med frontalplanet er hos nyfødte ca. 0 grader, men med veksten roteres leggen utover. Hos voksne er intermalleolær aksen rotert ca. 25 grader ut i for hold til frontalplanet. Manglende utadrotasjon vil klinisk presenteres seg som inntåing.

 

3. Pes adductus. Adduksjon av forfoten gir også inntåing, men patologien sitter altså nedenfor ankelleddet.

Alle disse 3 tingene "korrigeres" med alderen. Øket anteversjon av colli femoris er det vanligste årsaken til inntåing, mens manglende utadrotasjon av leggen den minst vanlige.

 

 


Klinikk

Hovedgrunnen til at disse pasientene blir henvist til vurdering er det kosmetiske med inntåingen, barna har "stygg" gange. De fleste har intet subjektive plager med inntåingen, men noen har en tendens til å snuble og falle. Videre kan de ha problem med å gå på ski og skøyter. Klinisk har de øket innadrotasjon i hoften, kanskje 80 – 90 grader, og bare med 10 – 20 grader utadrotasjon.

 


Undersøkelsesteknikk

Rotasjonen i hoftene hos barn undersøkes best i mageleie (fig.1). Sjekk at bekkenet er i vater og bruk goniometer for å måle mest mulig nøyaktig.

Tibiatorsjon måles med barnet sittende på kanten av benken og lårene parallelle (fig. 2).

Intermalleolæraksen måles lettest med goniometeret liggende på gulvet under foten (fig. 3)

 

Klikk for større bilde
fig. 1 Undersøkelse av innadrotasjon i mageleie. Normalt funn her.

 

fig. 2 Undersøkelse av tibiatorsjon. 

Økt utadrotasjon hø. side.

fig. 3 Måling av intermalleolæraksen. Her er den klart øket hø. side. Goniometer lagt på gulvet kan lette målingen.

 


Behandling

Hos de aller fleste barn vil inntåingen bedres med veksten. Det er derfor riktig å avvente utviklingen. Primærlegen bør måle vinklene og følge pasienten klinisk, slik at bedringen kan dokumenteres.

Hos noen ganske få barn kan det bli aktuelt med operasjon. Man vil da helst vente til de er ca 12 år gamle. Operasjonsindikasjon stilles ved at anteversjonsvinklen er over 40 grader (måles best med CT). Klinisk skal de ha utadrotasjon på mindre en 10 grader og dessuten bør de ha en god del plager i form av snubling og kosmetisk besvær. Hvis man skal operere gjør vi intertrochanter deroterende femur osteotomi med en AO- vinkelplate for fiksasjon. Foreldrene må informeres godt om at det er store inngrep og relativt langvarig behandling. Inngrepet utføres på en side av gangen for at det ene beinet skal kunne belastes. En tredje narkose er nødvendig for å fjerne osteosyntesematerialet.

 

 

[Tilbake til toppen]


Copyright © 1999  Ortopedisk Avdeling, 
Haukeland Sykehus, Bergen.

Oppdatert: november 24, 2001 .